Pripravuje sa projekt EuroVegas v blízkosti slovenských hraníc

12.10.2012 Celý región

Bratislava 12. októbra (TASR) - Zákaz výherných zariadení, ktorý nadobudol 10. októbra platnosť v susednom Maďarsku, je podľa slovenských prevádzkovateľov živnou pôdou pre lobing medzinárodných gamblingových spoločností a bude mať medzinárodný dosah. Kabinet Viktora Orbána zakázal totiž v Maďarsku prevádzkovanie automatov, s výnimkou koncesovaných kasín. Maďarskí prevádzkovatelia kamenného hazardu už avizovali, že sa obrátia na medzinárodné súdy.

„Existuje snaha silných podnikateľských skupín, najmä z amerického gamblingového prostredia, ktoré už začali pripravovať projekt EuroVegas v blízkosti slovenských hraníc. Upozorňujeme, že ich prvoradým záujmom je eliminovať konkurenciu reprezentovanú odvetvím kamenného hazardu,“ povedala hovorkyňa Asociácie zábavy a hier SR Beáta Obradovičová.

Ako dodala, dnes nikto s určitosťou nevie, ako v Maďarsku skončí tvorba zákona o prevádzkovaní online hazardu, ktorý je priamym konkurentom zakázaného kamenného hrania. Zákon pritom určí pravidlá umiestňovania internetových hracích terminálov na území Maďarska. Takáto prohibícia teda namiesto redukcie rizikového správania hráčov len otvára priestor na trhu pre internetové hranie. To však na rozdiel od kamennej zábavy nie je kontrolovateľné.

Novú maďarskú legislatívu vládny kabinet odôvodnil snahou obmedziť míňanie spotrebiteľov na hazardné hry v čase ekonomickej krízy. Namiesto toho však napomáha nezdravej monopolizácii maďarského trhu, čo je potenciálne nebezpečné pre tamojšiu ekonomiku.

TASR informovala Asociácia zábavy a hier SR.
 

Vyberte región